blog

Super Packable. Versatile. And All-Day (And Night) Adventure Ready.

Bespaar het milieu door minder te wassen en meer te stomen

In een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, zoeken we naar alternatieven voor conventionele apparaten die energie en hulpbronnen verspillen. Een van de apparaten die hierin een rol kan spelen, is de kledingstomer. Door vaker je kledingstomer te gebruiken en wasjes over te slaan, gaat niet alleen je kleding langer mee, maar bewijs je het milieu ook nog eens een grote dienst. In deze blog zullen we de milieuvriendelijke voordelen van het gebruik van een kledingstomer bespreken. 

 

1. Voorkom waterverspilling

Een feit waar ik heel erg van schrok toen ik het voor het eerst hoorde: wist je dat je bij iedere wasbeurt gemiddeld zo’n 60 liter water verbruikt? Beeld je even 60 colaflessen in. Het gemiddelde tweepersoonshuishouden doet 3 wasjes per week. Dit resulteert in zo’n 10.000 liter water wat je jaarlijks verbruikt aan wassen. Bizar veel toch? 

De modeontwerpster Stella McCartney vertelde in een interview met 'de Observer' dat ze haar pakken nooit wast of naar de stomerij brengt, en voegde daar zelfs aan toe dat je zo min mogelijk moet wassen. Groot gelijk want de impact van je kleding wassen is, zoals je hierboven kan lezen, gigantisch. Maar moeten we dan helemaal stoppen met onze kleding wassen?

Het gebeurd zó vaak dat we onze kledingstukken aan het einde van de dag in de wasmand gooien, terwijl ze eigenlijk helemaal niet vies zijn. Helaas niet echt een duurzame gewoonte... 

2. Wassen resulteert in vrijkomen van microplastics

Met elke wasbeurt komen er tot wel 700.000 microplastics vrij, wat enorm schadelijk is voor het milieu. Het is dus beter om je kleding zo min mogelijk te wassen en het is ook helemaal niet nodig om je kleding na één keer dragen te wassen, met uitzondering van ondergoed, sokken en kleding waarin veel getranspireerd is uiteraard. 

Maar waarom denken we dan allemaal dat dit wel nodig is? Het antwoord is simpel: Slimme marketing van wasmiddelfabrikanten. Mac Bishop, de founder van een kledingmerk waarvan je de kleding nauwelijks hoeft te wassen, maakte het mee toen hij voor het marketingteam van Unilever werkte: “De enige manier om een wasmiddelmerk te laten groeien is door mensen te laten denken dat ze heel veel moeten wassen. 

 

3. Verminder energie en stoomverbruik 

Naast het waterverbruik is er het energieverbruik van een wasmachine en die wordt voor 80 tot 90% bepaald door de temperatuur waarop je wast. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer stroom je verbruikt. En een hoog stroomverbruik is -zoals we weten- niet alleen slecht voor moeder aarde, maar ook voor je portemonnee.

 

Conclusie: minder wassen is goed voor het milieu

Wanneer we ons massaal houden aan de regel van miss Stella McCartney: Als je het niet absoluut moet wassen, was het dan niet”, dan besparen we het milieu een hele hoop. Een alternatief om je kleding frisser te laten ruiken is door het een paar uur buiten uit te hangen, of te stomen. De geurtjes gaan eruit en als je zorgt dat er geen vlekken inzitten, dan heb je helemaal geen reden om het te wassen.

Een van de snelste en meest duurzame manieren om kleding op te frissen, is het gebruik van een kledingstomer. Met behulp van hete stoom worden bacteriën geëlimineerd en geurtjes verwijderd uit de stof. Dit maakt het ideaal om kleding op te frissen na een paar keer dragen, zonder dat het vies genoeg is om gewassen te worden.

 

 

 

Een reactie achterlaten

Let op: alle opmerkingen worden gecontroleerd voor ze gepost worden.